BİR PROGRAMLAMA DİLİ PYTHON

yavuz_selim
2 min readSep 1, 2021

Hepinizin bildiği üzere dünyayı kasıp kavuran yazılım alanında bir dil mevcut yani bilgisayar ile konuşabildiğimiz kütüphaneleri güçlü basit işleri kodlayabildiğimiz sade bir dil ayrıca yapay zeka alanında en çok tercih edilen ve makine öğrenmesi kriptoloji(coin vb) statistik gibi konularda diğer akranlarına göre daha efektif bir yapıya sahip olan bir dil. Aslında onu bu kadar güçlü yapan şey sahip olduğu packagelar yani farklı şekilde yazılmış olan kütüphaneleri (yani bir matematik problemini çözüyormuş gibi düşünün) aslında tüm yapay zekanın,modullerin işte makine öğrenmesinin altındaki en temel kavram matematik aslında bu dil içinde aynı olgu ile karşılaşıyoruz. Kütüphanelerinin çokluğundan kastım var olan problemlere kişiler çözümleri için farklı yollar keşfetmişler kullanıma uygun bu çözümleri fonksiyonlar ile sağlıyor oluşları.Nasıl ki salça yapma makinesi dometesleri alıp altından salça olarak çıkarıyorsa bu dil içinde fonksiyonlar aynı işlevi görüyor diyebiliriz. Kişiler daha az kod mantığı yada daha az bellekte yer tutan işlevsel kodlar ile kendi fonksiyonlarını yazıp kütüphane şeklinde paylaşıyorlar böylelikle bir çeşitlilik oluşmuş oluyor ve bu çeşitlilik sayesinde veriler daha çabuk işleme tutulup daha farklı doğrultuda en yakın çözümler elde edilebiliyor.

Konuyu biraz dağıttık farkındayım yüksek seviyeli diller arasında bir devrim desem genel manada en uygun açıklamayı yapmış olurum nereden nereye assembly ile başlayan insanlık bugün python gibi diller ile quantum bilgisayarlarına kod yazma çabası içerisinde özellikle gelişen big data ve makine öğrenmesi sayesinde artan veri hızını kontrol altına alma ve işleme gibi bir davaya giriştiler sadece 1 ve 0 durumlarını kabul etmeyip ne 1 nede 0 olma durumunu ortaya koyup,yepyeni bir mantık çözümlemesine başvurdular desek yanlış söylemiş olmayız.

Quantum bilgisayarları için bir otel mantığında düşünecek olursak ve önemli bir anahtarın bu otel de kaybolduğunu hayal edecek olursak günümüz bilgisayarları çözümü bir otel görevlisinin tüm odaları tek tek araması mantığıyla işlem yapıyorken bu quantum denilen canavar bilgisayarlar bu işi bir otel görevlisinin odaları araması yerine otel görevli sayısını otelin oda sayısına çıkartarak çözüyor olmaları. Artık insanlığın neye ihtiyacın varsa al bul yap kafasında olduğunu daha çok açıklıyor diyebiliriz. Bir yapay zeka kıskacına aldığı veri bütünü için asla hiçbir detayı atmadan işlevini yerine getiren bir makine gibi düşünebiliriz yoksa google denilen amca youtube da aramak isteyipte bulamadığınız bir içeriği kendi öneri çubuğunda yer işgal etmesini nasıl anlamlandırabiliriz şimdilik bu kadar python yetsin 1 ve 0 gibi düşünen bireylerden uzak kalmayın derim….

(Yanlışım elbet vardır zaten bu platform yanlışların tartışılması için yaptığım bir şey yanlış bilgilerim için düzeltme yorumları olursa sevinirim bende öğrenmiş olurum)

--

--

yavuz_selim

Electric and Electronical Engineer | Data Scientist | Back end Developer